Adaptogeenit ovat myrkyttömiä kasveja, joilla on erityinen vaikutus ihmisen kehoon ja mieleen. Kaikkien adaptogeenien yleinen ominaisuus on poistaa stressin vaikutukset ja kehon sopeutuminen haitallisiin ulkoisiin olosuhteisiin. Kiinalainen Manifoldio <em>(Cordyceps-synteesi)</em> on Dyczniki-perheen loiskasvi, jolla on tyypillinen hedelmäkappaleiden muoto, joka muistuttaa mailaa. Se on endeeminen laji, joka on tyypillinen Tiibetin ja Himalajan korkeuksille. Cordyceps on ollut tunnettu ja käytössä kiinalaisessa lääketieteessä satojen vuosien ajan, ja sitä kutsutaan "ihmeelliseksi lääkkeeksi". Sitä käytettiin tuolloin valmistuksena, joka tukee munuais-, maksa-, sydän- ja keuhkosairauksien hoitoa. Ensinnäkin valmistettiin infuusio, joka palautti voimaa ja energiaa. Sitä on käytetty vuosien ajan dementian torjumiseen, kehon ikääntymiseen ja fyysisen kunnon parantamiseen.
Mustariisi, keittämisen jälkeen saa violetin sävyn, minkä vuoksi sitä kutsutaan myös violetiksi. Kuten ruskeariisi, se on kuorimaton, joten se on runsas kuitujen, vitamiinien, erityisesti E-vitamiinin, ja mineraalien, kuten raudan, sinkin ja kuparin, lähde. Mustariisi kypsyy pidempään kuin muut riisit, puoli tuntia tunnin verran, ja se on aina hieman rapeaa. Sitä käytetään usein terveellisten jälkiruokien valmistamiseen, esimerkiksi kookosmaidosta valmistettuun riisijälkiruokaan. Mustariisi on rikas antioksidanteista, jotka taistelevat vapaita radikaaleja vastaan, suojaten meitä siten tulehduksilta ja monilta sairauksilta sekä hidastaen solujen ikääntymistä.
<strong>Ainesosat:</strong> ruskeariisi
<strong>Ravintoarvot 100g:ssa</strong>
Energia-arvo 1498kJ/354kcal - 18% VRN*
Rasva 3,2g - 5%
josta tyydyttyneet rasvahapot 0,8g - 4%
Hiilihydraatit 72g - 28%
josta sokerit 0,7g <1%
Proteiini 7,7g - 15%
Kuitu 3,1g
Suola 0,03g <1%
*VRN - Viitearvo
<strong>Käyttö</strong>
Huuhtele riisi kylmällä vedellä.
Kuivattu karpalo on luonnollinen, kokonaisena kuivattu hedelmä, jolla on hienostunut hapokas-makea maku. Hedelmät muistuttavat muodoltaan kuivattuja rusinoita, mutta ovat niistä suurempia, ja niissä on mehukas väri ja joustava koostumus. Karpaloilla on laaja käyttömahdollisuus eri keittiöissä ympäri maailmaa. Karpalot ovat rikkaita vitamiinien (C, B-ryhmän vitamiinit, E, K), mineraalien (natrium, kalium, fosfori, kalsium, magnesium, mangaani, rauta), kuidun, orgaanisten happojen, karotenoidien, flavonoidien, tanniinien ja pektiinin lähteitä. Karpalo ei menetä ominaisuuksiaan lämpökäsittelyn aikana, joten terveydelle hyödyllisiä ovat myös sen jalostetut tuotteet, jotka eivät ole yhtä happamia kuin tuoreet karpalot. Karpalo on erinomainen apu virtsateiden infektioiden uusiutumisen ehkäisyssä. Se happamoittaa virtsaa, mikä johtaa virtsarakossa olevien bakteerien kuolemaan. Lisäksi karpalossa olevat hapot vähentävät bakteerien kiinnittymistä, minkä vuoksi ne poistuvat virtsan mukana.
Linssit, kuten kaikki palkokasvit, omaavat ainutlaatuisia terveyshyötyjä. Ne ovat hyvin imeytyvän proteiinin lähde. Linssiproteiini on soijaproteiinin jälkeen eniten imeytyvää kasvipohjaista proteiinia (85 prosenttia). Vihreät linssit sisältävät runsaasti kuitua. Kuitu ei ainoastaan auta säätelemään verensokeria, parantaa sydän- ja ruoansulatusjärjestelmää, vaan se myös edistää kolesterolitasojen laskua, poistaa myrkkyjä kehosta, suojaa paksusuolen syövältä ja myös tyypin 2 diabetekselta. Linssit sisältävät runsaasti rautaa, mikä on hyödyllistä ihmisille, jotka eivät syö lihaa. Yksi kuppi vihreitä linssejä sisältää 100 prosenttia suositellusta päivittäisestä rautamäärästä. Tämä mineraali näyttelee tärkeää roolia hemoglobiinin muodostumisessa veressä ja myoglobiinin muodostumisessa lihaksissa, mikä on vastuussa hapen kuljettamisesta soluihin. Se sisältää myös arvokkaita mangaani- ja foolihappoja.
Mustakumina (Nigella sativa L.) tunnetaan myös nimillä mustakumina, musta seesami tai mustakumina. Se on yksivuotinen kasvi, jossa on sinisiä tai valkoisia kukkia. Pienet mustat mustakumina siemenet sisältävät runsaasti luonnollisia ainesosia, jotka auttavat kehon hoidossa. Tämä ei ole vain terveellinen lisä, vaan myös maukas lisä ruokiin. Niitä voidaan käyttää mausteina monissa ruoissa, esimerkiksi ripottelemalla salaatteihin ja leivonnaisiin, sekä mustakuminaöljyä erilaisiin ruokiin tai nautittuna suoraan. Mustakumina siemenistä löydämme aineita kuten: timokinoonia, yhdisteen, jolla on voimakas allergiaa estävä, antioksidanttinen, tulehdusta estävä, antibakteerinen, sienitautien torjunta ja taisteluaine. Kasvi on rikas terveellisistä rasvahapoista, E-vitamiinista ja beetakaroteenista, sekä B-vitamiineista, biotiinista, jotka tukevat ihon ja hiusten terveyttä, sekä hermoston asianmukaista toimintaa ja lukuisista mineraalisuoloista: kalsium,
Adaptogeenit ovat myrkyttömiä kasveja, joilla on erityinen vaikutus ihmisen kehoon ja mieleen. Kaikkien adaptogeenien keskeinen ominaisuus on stressin vaikutusten vähentäminen sekä kehon sopeutuminen epäsuotuisiin ulkoisiin olosuhteisiin.
Kiinalainen cordyceps <em>(Cordyceps sinesis)</em> on parasiittinen sieni, joka kuuluu cordyceps-sukuun ja jolla on erityinen, miekkaa muistuttava hedelmäkappale. Se on endeeminen laji, joka on tyypillinen Tiibetin ylängölle ja Himalajalle. Cordycepsia on käytetty satojen vuosien ajan kiinalaisessa lääketieteessä, jossa sitä kutsutaan "ihmeelliseksi lääkkeeksi". Sitä käytetään nykyisin tukemaan munuaisten, maksan, sydämen ja keuhkojen sairauksien hoitoa. Ennen kaikkea siitä valmistettiin teetä, joka palautti voimaa ja energiaa. Sitä on käytetty vuosien ajan myös dementian, ikääntymisen ja fyysisen kunnon parantamiseen.